Resepi Dalam Pantang

March 4, 2009

RESEPI-RESEPI KETIKA BERPANTANG

AYAM BAKAR LADA HITAM
(untuk 4 orang)
Bahan-bahan:
Ayam seekor (anggaran 1kg)
Bahan Perap:
Jus lemon
Garam Secukup Rasa
Halia sebesar ibu jari (tumbuk lumat)
5 ulas bawang Putih (tumbuk lumat)
1 sudu makan serbuk lada Hitam
1 sudu kecil serbuk Jintan Manis
2 sudu kecil serbuk Ketumbar
Madu (ikut rasa)

Cara-cara:
i. Ayam dipotong 4, kelar.
ii. Celur dengan air panas sehingga separuh masak.
iii. Gaulkan semua bahan perap dengan ayam.
iv. Perap semalaman dalam peti sejuk, bubuh dalam beg plastik.
v. Bakar di dalam oven, pada suhu 180 sehingga keperangan.

IKAN PARANG MASAK PINDANG
(untuk 3 orang)
Bahan-bahan :
3 potong ikan parang (anggaran lebar tapak tangan)
5 biji bawang merah (hiris halus)
3 biji bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup (tumbuk lumat)
2 Batang serai (dipecahkan/titik)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam (untuk rasa)

Cara-cara :
Bawang, kunyit dan serai di rebus dengan air (ikut suka kuantiti air).bila mendidih, masukkan ikan, air asam jawa dan garam. Siap.

IKAN BILIS LADA HITAM
(untuk 2 orang)
Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis (digoreng, jangan terlalu garing)
Seinci halia (tumbuk lumat)
3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
1 sudu kecil lada hitam
bawang besar sebiji (hiris halus)
Air Asam jawa (ikut rasa)
Garam
Gula

Cara-cara :
i. Bahan tumbuk dan serbuk lada hitam ditumis bersama sehingga naik bau.
ii. Masukkan bawang, kacau hingga layu.
iii. Masukkan air asam jawa.
iv. Masukkan garam dan gula, ikut selera masing-masing.
v. Masukkan ikan bilis, kacau rata.
vi. Siap.

AIR KUNYIT (MINUMAN)
(untuk 1 orang)
Bahan-bahan:
1 inci kunyit hidup
Air Asam Jawa (panas)
Madu

Cara-cara:
i. Kunyit hidup dihiris nipis.
ii. Campurkan dengan asam jawa dan madu.
iii. Kacau rata.
iv. Biarkan seketika sebelum minum.
v. Minum ketika suam/panas.


SUP SAYUR CAMPUR
Bahan-bahan
Brokoli
Carrot
Bunga kobis
Halia
Ayam/ikan
Serbuk lada sulah & hitam

Cara-cara:
i. Masukkan semua sekali kecuali (klu pakai ikan, masuk last sekali) dan brokoli.
ii. Bila hampir mendidih, masukkan ikan dan brokoli (klu pakai ikan).
iii. Bubuh garam, dan rasa. Siap.

SUP AYAM
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang Putih (tumbuk lumat)
Halia (tumbuk lumat)
Lada Hitam
Lada Sulah
Sup Bunjut

Cara-cara:
i. Rebus perlahan semua bahan sekali (tanpa tumis), sehingga ayam masak.
ii. Rasa garam.
iii. Siap.


SUP IKAN
Bahan-bahan:
Ikan merah/tenggiri
Bawang Putih (tumbuk lumat)
Halia (tumbuk lumat)
Lada Hitam
Lada Sulah
Sup Bunjut

Cara-cara:
iv. Rebus perlahan semua bahan sekali (tanpa tumis), kecuali ikan.
v. Rasa garam. Masukkan ikan hingga masak.
vi. Siap.

SUP LOBAK PUTIH
Bahan-bahan:
Sebatang lobak putih (sederhana besar)
Bawang putih
Lada hitam
Ikan bilis

Cara-cara:
i. Lobak putih dipotong bulat, sederhana nipis.
ii. Bawang putih di tumbuk lumat bersama ikan bilis.
iii. Rebus semua sekali sehingga masak.
iv. Rasa garam, dan siap.

AYAM HALIA KUKUS
Bahan-bahan:
Ayam
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 ulas bawang merah
Serbuk lada hitam/lada sulah
Garam
Minyak Bijan

Cara-cara:
i. Panaskan peruk kukus
ii. Bawang merah, putih dan halia di tumbuk lumat.
iii. Ayam diperap dengan bahan tumbuk, lada hitam dan garam.
iv. Gaul dengan minyak bijan.
v. Kukus hingga masak.
vi. Makan panas-panas.


IKAN GORENG HALIA MUDA
Bahan-bahan:
Ikan parang/tenggiri
Halia hiris nipis
Bawang besar hiris nipis

Cara-cara:
i. Goreng ikan
ii. Goreng halia dan bawang hingga hampir garing.
iii. Tumbuk ikan, halia dan bawang bersama hingga hampir lumat.
iv. Makan panas-panas dengan nasi.

AYAM UNGKEP
Bahan-bahan:
Ayam (potong kecil-kecil)
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Lada hitam (ikut selera)
Kunyit hidup (klu ade, klu x ade ganti dgn serbuk)
Serai (dipecah/titik)
Asam Jawa
Garam
Gula

Cara-cara:
i. Bawang, kunyit dan halia ditumbuk lumat
ii. Tumis bahan tumbuk, lada hitam dan serai hingga naik bau
iii. Masukkan ayam gaul rata, tutup kuali seketika.
iv. Apabila ayam sudah hampir masak, masukkan asam jawa, garam dan gula ikut rasa.
v. Siap.

5 comments:

  1. ko punye resepi ni tak maca berpantang pon!
    ini boleh mendatangkan marah...
    hahahahaha!

    ReplyDelete
  2. Apai..akak baru tgk resepi jer..tp dh terliur..bila teringat lauk masa pantang tu..hhahahahha..mkn panas² sodap..

    ReplyDelete
  3. teruklah hubby awk kena hafal jadual masak ni...lepas abis pantang, sure dia leh amik alih tugas masak kat rumah..haha..

    ReplyDelete
  4. macam sodap.tapi selero tak kak makan bondo2 ni.hehe.slu tengok lauk orang tengah pantang..sadis yo :D

    ReplyDelete
  5. Khairul Kamal : Ini resipi orang pantang as along as consist of bahan2 yang bole di makan dan xde benda yang x bole di makan.. xkan nk bagi aku makan lauk kering, ikan kering, lak Kamal.. kesian aku...nanti aku jadi lg kurus dari laki plak..kui..kui..kui.. thanks for visiting Kamal.

    jesnita_ns : memang kan kak, ramai orang ingat lauk orang pantang x sodap, sebonar eh.. sodap disamping menselimkan badan kiter.. heheheheh

    alladiin : nak tak nak dia kena la hafal. 3 tahun kat dubai, saya jaga, masak untuk dia, sebulan ni pantang dia la plak kena buat. Nasib la dia ni baik alhamdulillah.

    nmmy84 : itu orang dulu2 wadah. kita dh moden, akak pantang sebelum ni selero yo makan. lapar weh.. bila dh menyusu anak. ko dh x kiro dah, ko bantai yo. ini pun la mak akak masak dulu masa pantang Tini. Abg akak kato, sodap yo.

    ReplyDelete

Say Something