skip to main |
skip to sidebar
Ikan Sembilang Goreng Berlada (jumpa ikan kat LULU)
Hari tu pegi Lulu, memang rezeki kitaorang agaknye... Jumpe ikan sembilang (or keli klu biasa orang panggil). Aku memang suka bangat ikan ni. Kalau balik Jelebu, ibu aku selalu salai ikan ni lepas tu buat masak lomak cili api campur kambas (pahit cam peria tp kecik2 tu). Umannngggaaiii..! Memang sodap.Ikan tu dah siap pack masa aku beli. Satu pack tu ade le 2 ekor dalam DHS 7.10. Cerita pasal LULU..Pasar raya nih letaknye kat Al-Barsha nun. Kat LULU ni, macam2 lauk and sayur ade. Itu yang bestnye. Compare dengan Carrefour.. lauk dia lagi fresh walaupun tak banyak macam Carrefour. But sayur dia banyak pilihan. Taugeh pun sentiasa ade stok kat sini. Nak beli kelapa parut pun ada. Kekadang kalau ade rezeki tu, bole gak nak beli fresh rabbit.
Ok lah back to business... camni aku masak goreng berladaIkan sembilang goreng berlada 1. ikan sembilang 3 ekor (kerat 3 atau 4 dan goreng)2. Bawang besar 1 biji, bawang putih 4 biji3. Cili Api 10 biji (nak kurang pedas kurangkan kuantiti)4. Kunyit Hidup 1/2 ibu jari5. Cili Merah 2 biji (belah buang biji)6. Air asam jawa7. Sos tiram8. Gula9. garamCara-cara:1. Blend bahan no.1 hingga 52. Tumiskan hingga terbit minyak3. Masukkan garam dan gula secukup rasa4. Masukkan air asam jawa.5. Masukkan sos tiram.6. Kacau dan rasa. Bila dah cukup manis, masin bole masukkan ikan.7. Kacau rata. Tutup api, hidang.Makan ngan nasik panas, takyah lauk lain pun sodap!resipi dari : omak den
fairus bestlah rezeki tu fida kadang2 cari tak dah abis ikan ni..
ReplyDeletekita pun suka gile gile gile ikan keli!!! kalo kat ofis tu lunch hour mmg tak makan lauk lain!!
ReplyDeletexsaba nk gi lulu al barsha cari ikan keli!
thankx for this info!! (betul sonok sgt nih!)
hohohooo rosopi nogorii udah sampaii oiii ekeke..sodappp ;p
ReplyDeleteummi tini..yer ker si semilang..keli kot..lain sepisis laa..bukan adik bradik kembar pon bukan..sepupu aje tuu gan ikang mayong aka ikan durii..buhuahua..
kat belah maner tuh..LULU tu umah no 2 nekpp tuh! nape gie tak calling2..haiyooohhh..xgitu fidaaaa ;p
hehe songlap resepi yeeeeeeeee ;p tnx xoxoxo
ReplyDeleteFida: itulah rezeki, Fida. 3 tahun dok dubai ni baru 1st time jumpe.
ReplyDeleteSyigim: pegi jangan x pegi Syigim. Saya balik Msia bulan 6 ni nak order yang salai, pastu frozen utk bawak balik sini.. masak lomak peh..! meleleh air liur!
nekPP: kono la kuar trademark nogoghi tu. klu tak tak ngam la! nekPP bg le HP no.. no Fida kite dah ade. tp hari tu x sempat2 nak calling2 pegi pun dh petang.. si kecik plak br start panas badan, lepas cucuk la katekan. sapo laiee nak dicilok resipi, omak la kan? heheheh...
sedapnya masak berlado. spjg duk dubai ni penah makan sekali ikan sembilang ni masak asam pedas, jiran bagi. tapi tak ingatlah dia beli kat mana.masa tu dia beli byk sgt dan ikannyapun besar2..huhu.
ReplyDeleteaah tu betul ckp nekPP kalau nak pergi calling2 ler...lulu dekat sgt dgn rumah eden chewah belajar bahase ngori lak
ReplyDeletehp nekPP fida ada kalau nak kita leh sms kat fairus kan kan nekPP hehehhe
syiqim kalau sampai area sini...singgah ler umah fida
fida; insyallah.. teringin gak nk berjln2 tp kena set masa betul2 sbb ngn budak2 kenit..
ReplyDeletesalam kenal dari akak..kat sana pun ada ikan keli...dptlah lepaskan gian...beranak rupernya..
ReplyDeletefida: itulah.. lepas noi klu ade aktiviti sekolah jumpe la kite.
ReplyDeletekak ina: salam kenal jugak. tima kasih dtg umah.
Ikan keli ni memang faveret saya ni.. huhu... teringinla :D
ReplyDelete