Menu Yesterday

May 10, 2009

Pisang goreng with Sambal kicap cili api

to make a tasty sambal kicap.

Bahan-bahan:
1. Cili api, 12 biji (kuantiti ikut suke nk pedas ke tidak)
2. Limau nipis/kasturi 5 sudu (pun ikut sedap masing-masing)

3. Bawang Putih seulas
4. Garam Kasar (untuk masin dan elakkan merecik)
5. Kicap Manis/masin (ikut sedap dan kepekatan)
6. Gula merah
how to make:
1. Tumbuk cili, bawang putih dan garam kasar sampai lumat.
2. Kaut masuk dalam mangkuk dan tuangkan limau nipis.
3. Bubuh kicap dan gula merah. Gaul rata. Pastikan ia cukup sebati kepekatannya.
4. Rasa. Pastikan masin, manis dan masam seimbang.
5. Tak cukup, tambah apa yang kurang.
**kalau makan dengan sup ayam ke, ikan ke, tulang ke.. pun sedap!


Ayam masak kicap berempah.


Bahan-bahan : (ayam 1kg)

1. Ayam, digoreng tidak terlalu garing (nnti keras)
2. Kentang digoreng.
3. Bawang putih 5 ulas*
4. Halia 1 inci*
5. Lada hitam (secukup rasa)*
6. Lada putih (secukup rasa)*
*tumbuk semua sekali
Lada hijau (dibelah tidak putus)
8. Bawang besar (hiris)
9. serbuk ketumbar 1 sudu teh**
10. serbuk jintan 1/2 sudu teh**
11. Kayu manis***
12. Bunga lawang***
13. 2 sudu besar sos tiram
14. 5 sudu sos tomato
15. Kicap manis
16. Garam (untuk rasa)


Cara-cara:
1. Tumis bahan bertanda (**) hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk bertanda (*) hingga wangi
3. Masukkan pula bahan bertanda (***)
4. Bila hampir garing, masukkan 2/3 cawan air. (ikut la nk kuah banyak ke sikit.)
5. Masukkan sos tiram dan sos tomato.
6. Kacau rata, dan masukkan kicap. Kacau dan rasa.
7. Klu rasa x seimbang tambah garam atau kicap.
8. Masukkan bawang kacau hingga hampir layu.
9. Masukkan ayam, kentang dan lada hijau. Kacau rata. Biarkan hingga mendidih. Tutup api.
10. Sedia untuk dimakan.

*gerenti sedap.

9 comments:

  1. wahh sekarang blog resepi masakan yo kak.haha.ari ni wdh masak dagin goreng kunyit.kenyang makan.ngan nasik panas.perghhh campak sayur kacang panjang huhu.menjadi kak.menembamkan badan :O

    ReplyDelete
  2. teringt masa duk seremban dulu, ptg2 mesti pekena pisang greng cicah kicap ni, beli kat makcik jual tepi jalan kat desaru (klau tak silap nama tmpt tu..)wlpun 1st time makan cicah ngan kicap tp terus ketagih..hehee..nanti leh try smbal kicap fairus ni..

    ReplyDelete
  3. wadah: yolah tu.. apo yang x sodap kau ni? sumo eh sodap. xpolah wadah janji badan sihat. by d way, wadah dh try minum bidadari? bole cepat dpt baby, insyallah.

    zaiy : mmg ketagih.. klu dah start x mau berenti makan.

    ReplyDelete
  4. wah sedap tu makan goreng pisang panas2 cecah cili kicap ni perghhh terangakat heheheh

    ReplyDelete
  5. pehhh super dahsat ummi tini..wa caya luu wahaks ;)) nekPP xkuasa nak numbuk2..humban dlm beleder ajeeeee ;p

    ReplyDelete
  6. fida: mmg terangkat seh..! rase cam minum ptg kat kg plak..

    nekPP: kite mkn 3 org.. numbuk ler.. blender bosar sgt. klu msak 50 org br masuk blender.

    ReplyDelete
  7. halluuu ummi tini, jemput dtg my blog slalu! nice to know u.. suka betul kalo blog psl makan ni. esp makanan yg xpenah tgk/rasa.

    sperti....pisang goreng cicah cili kicap!!???? huh?? i mmg suka sgt sgt sgt goreng pisang tp xpenah la pulak cicah cili kicap!! :) hihi..

    ReplyDelete
  8. salam...
    oo dah ader baby baru yer. tu hari time raya 2006 kita ader jumpakan kat rumah fudzail. time tu kakak kecik lagi...nice to see you back.

    ReplyDelete
  9. mother of two : iyer kite ade jumpe raye 2006 x silap i still have the pic. nice seeing u too.

    ReplyDelete

Say Something