wEekend

May 9, 2009

Lunch Friday semlm Nasi Kerabu Perantau. Resipi courtesy of Yani from Myresipi. Kata Yani, masak pakai ape yang ade jer. Aku pun buat camtu gak. Kerabu (ade daun kesum), telur asin, sambal tumis (budu xde) dengan sambal ikan.

Resipi seperti di bawah :
Nasi
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
2-3 titik pewarna kuning
2-3 helai daun limau purut(optional)
1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka.
Sambal Tumis
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka
Sambal ikan
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia
Kerabu
kubis
timun
taugeh
daun kesum
Bahan lain- optional
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan

5 comments:

  1. sodapnya nasik kerabu, mesti berpinggan2 makan ni..he3. sy xpenah buat lagi nasi ni sebab rasa mcm byk keje je..huhu

    ReplyDelete
  2. wowwww..rajinnn tuhhh...psstt..nasik kerabu bukan guna beras pulut ekh..or capor2 gan beras biasa n pulut..kompus sikit gan nasik dangang.. ekeke.. ;))

    ReplyDelete
  3. selamat hari ibu..nape tak amek kad???amek aa amek aaaa..ekeke;p

    ReplyDelete
  4. orang merantau pun da masak nasik kerabu.orang yg sah2 dok msia tak jgk masak nasik ni.hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya nasi kerabu lama tak makan heheheh

    ReplyDelete

Say Something