Apam Balik Dubai

June 11, 2009

Hari ni, aku bangun awal sikit dari biasa sebb nak buat 40 pieces of apam balik ( lebih kurang la), for breakfast order. Sambal aku dah tumis siap2 malam tadi, so pagi ni tinggal masak nasik and goreng sayur utk lunch diorg ni, dalam 13 orders gitu. Anyway, thinking about sharing the recipes of Apam Balik with all of us, expats, perantau whatever lah.. kan? Fikir-fikri balik, masa kat Malaysia dulu, I never liked apam balik as much as the one I made myself now. Wonder why? So the recipe..

Bahan-bahan (serves 5)
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/butter untuk mengoles

Bahan tabur

  • Kacang tanah yang sudah dikisar
  • Jagung Krim (Cream Styled Cream Corn)
  • Gula

Cara-cara

  • Dengan menggunakan cake mixer, mesin gula bersama telur hingga kembang
  • Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning.
  • Mesin lagi hingga sebati.
  • Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati.

Bila Siap Adunan

  • Oleskan mentega di permukaan kuali (saya guna frying pan saiz paling kecil), apabila cukup panas, tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipis dan ratakan dalam frying pan. (pastikan frying pan tidak terlalu panas atau kurang panas).
  • Biarkan seketika, apabila hampir masak, taburkan bahan tabur, gula, cream corn dan kacang.
  • Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.

Makan panas-panas because its really thin and crispy, taste so good! dah Sejuk pun sedap jugak. Sebab kat sini mana ade orang jual apam balikkan? Apa yang ade semua sedap walaupun sejuk.. ahaks! Selamat mencuba kengkawan.

8 comments:

  1. menariknya apam balik...saya baru buat skali....ni bile nak buat lagi...jagung manis x de pulak.....iskk..iskhh....

    ReplyDelete
  2. alahaiiiii xsaba nk balik july ni nk makan apam balik.......sedapnya pandai betui fairus buat apam balik.. ;)

    ReplyDelete
  3. syigim: really? balik july when? i'm going back next week until end of July. bole jumpe2 ke nnti.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. eira: bole sub ngan benda lain yg cremish and sweet. try la.. itulah namanya apam balik perantau, pakai ape ade. hhihihi.

    ReplyDelete
  5. ni apam balik ke dubai ke ke msia? hehe..
    rajinnya buat byk2, sy nak wat sekepingpun malas, buat sekali jer aritu terus xbuat dah. tp mmg sedap pun makan yg kita wat sdiri tmbh2 plak xde jual, kalau dulu tgok kt pasar malam pun xpandang..heehe,,

    ReplyDelete
  6. apam balik kalau dok perantauan baru appreciate especially kuih muih tradisional kitalah..sbb susah nak dpt kat sini..so nak tak nak kena buat sendiri betul tak?

    ReplyDelete
  7. Zaiy: mmg, kat pasar ke tepi jalan org jual pandang pun tidak. dah duduk sini teringin la ape la.. buat la kan..hihik.

    fida: betul...masa ni la nak appreciate klu tak.. huh.. budak2 kebulur kat ofis tu siap menanti2 apam balik pagi tadi.diorg nak buat sendiri xde mana la.. itu mak mentua ngan mak saya terkejut macam2 saya buat kat sini. automatically, kite pun polish skill buat kuih.. kan?

    ReplyDelete
  8. wahhh....semua makanan cam kat mesia...kirenyer tak la rindu sangat kan sebab semuanya ada di sanaa

    ReplyDelete

Say Something